Odoo afbeelding en tekstblok


De podcast over ruimtevaart en ruimtewetenschappen.

Heb je het ook soms? Je leest een bericht uit het ruimtevaartnieuws, en je zit meteen weer met enkele onbeantwoorde vragen. Eén keer per maand gaan Glenn en Pieter rond de tafel zitten voor een gezellig gesprek over zo'n onderwerp dat hardnekkig in onze gedachten bleef hangen. Vervolgens nodigen we een gastspreker uit in de studio die zijn of haar ervaringen uit de ruimtevaartsector met ons wil delen.

Aflevering 3 (september 2019)

Iedereen praat over de nieuwe Maanreizen, de principes zijn vastgelegd, maar er zijn nog duizenden onbeantwoorde vragen. Waarom moet er deze keer een nieuw ruimtestation gebouwd worden in een zogenaamde "cis-lunaire baan"? Glenn en Pieter zochten het uit. En de Ierse ESA-wetenschapper Aidan Cowley werkt met zijn team aan concrete technieken om te overleven op de Maan. Dit project heet "Spaceship EAC", want het wordt georganiseerd vanuit het European Astronaut Centre in Keulen, waar Frank De Winne directeur is. 

Het interview met Cowley is in het Engels. Het volledig interview vind je hier uitgeschreven, inclusief een vertaling naar het Nederlands.

Odoo tekst en afbeelding blok

Aflevering 2 (juni 2019)

Zoals beloofd krijgen we in aflevering 2 het vervolg op ons gesprek met Dirk Frimout. Hij neemt ons mee op zijn droomreis naar Mars. Maar eerst gaan we op zoek naar leefbare plaatsen op ongeveer 780 miljoen kilometer afstand van de Zon. Zowel ESA als NASA sturen in 2022 een verkennende sonde naar enkele boeiende werelden, rijk aan vloeibaar water.

Bekijk de tekst van het interview met astronaut Dirk Frimout (Marsreizen, pdf)

Odoo tekst en afbeelding blok

Aflevering 1 (mei 2019)

Luister mee naar de eerste aflevering (30 minuten), waarin we ons met gezonde nieuwsgierigheid afvroegen of New Horizons een asociale sonde is en waarom NASA een dure missie als OSIRIS-REx op poten zet rond de kleine asteroïde Bennu. En astronaut Dirk Frimout vertelt met veel enthousiasme over zijn loopbaan als astronaut en ruimtewetenschapper.

Bekijk de tekst van het interview met astronaut Dirk Frimout (carrière, pdf) :

Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok

Over 't Ruimtekabinet

t' Ruimtekabinet is een Vlaamse podcast over ruimtevaart en ruimtewetenschappen. Elke aflevering bestaat uit twee delen:

  1. Tien à vijftien minuten bespreking van een ruimtevaartthema in dialoog met twee presentatoren.

  2. Ongeveer tien minuten interview met een gast uit de ruimtevaartsector (bedrijven, instituten,      ruimtevaartorganisaties)

Het doel van de podcast is niet om het publiek op de hoogte te brengen van alle nieuwtjes uit de ruimtevaart, maar wel om boeiende verhalen en weetjes te delen in een gemeenschap van geïnteresseerden.

Productie

't Ruimtekabinet wordt gemaakt door de UGENT Volkssterrenwacht Armand Pien. Voor de presentatie wordt samengewerkt met ruimtevaartkenners uit verschillende Vlaamse Volkssterrenwachten:

  • Pieter Mestdagh (UGENT Volkssterrenwacht Armand Pien) 

  • Glenn Van Der Meersche (UGENT Volkssterrenwacht Armand Pien) 

  • Koen Geukens (Volkssterrenwacht Urania, VVS)

  • Stijn Vanderheiden (Astropolis, VVS)

De podcast wordt gewoonlijk opgenomen in de studio van de studentenradio van UGENT, waarvoor dank aan URGENT.FM, of in de lokalen van de UGENT Volkssterrenwacht Armand Pien. Op verplaatsing is ook mogelijk.

Audio

Geluidsbewerking en montage : Pieter Mestdagh.

De gebruikte geluidsfragmenten zijn aangemaakt door UGENT Volkssterrenwacht Armand Pien, ofwel als rechtenvrij geluidsfragment gedownload van Freesounds.com.

Gastsprekers

Voor interviews zijn we elke maand op zoek naar professionals uit de ruimtevaartsector met een onderwerp waar bij het brede publiek interesse voor is. Meent u zelf een geschikte gastspreker te zijn? contacteer pieter.mestdagh@armandpien.be (09-264.36.74).

We selecteren maandelijks het meest gewenste onderwerp. Voor een interview komt om technische redenen u best langs in Gent op afspraak, maar wij kunnen zo nodig ook naar u toe komen.