Bijeenkomst 21/09

Zaterdag vond de eerste Gentsterbijeenkomst van dit jaar plaats, hoezee! We vlogen er direct in met een nieuwsoverzicht met de belangrijkste nieuwsfeitjes van afgelopen weken. Zo werd er een verklaring gegeven voor de vele UFO-meldingen boven Gent op zaterdag 14 september: het was een weerballon! Ook leerden we wat bij over exoplaneet K2-18b, de eerste superaarde waarop waterdamp ontdekt is.

Daarna werd er enthousiast verteld over het Gentiliakamp van deze zomer. Iedereen is alvast overtuigd om mee te gaan volgend jaar.

Wat natuurlijk ook niet kan ontbreken om een nieuw jaar in te leiden, was een hemelkalender. Hier werd een overzicht gegeven over wat er allemaal valt waar te nemen in 2019-2020. Enkele hoogtepunten zijn de Mercuriusovergang op 11 november, de passage van een mogelijk interstellaire komeet Borisov (C/2019 Q4) rond 10 december, enkele 'potentieel gevaarlijke' planetoïden, meteorenzwermen en nog veel meer.

Tenslotte kregen we meer uiteg over een jaarproject: zoveel mogelijk Messierobjecten waarnemen, om zo hopelijk een bronzen, zilveren of misschien wel gouden Messier te bemachtigen. Je waarnemingen kan je hier bijhouden.

Aangezien het helder was, zijn we ook wat langer gebleven en haalden we de telescoop tevoorschijn om direct ons eerste Messierobject waar te nemen: M57 of de ringnevel!

Het was alleszins een zeer geslaagde eerste bijeenkomst. Wij kijken alvast uit naar de volgende!