OVER ONS

Odoo afbeelding en tekstblok

Contact 

Ingang sterrenwacht: Lovelingstraat, 9000 Gent (geen huisnummer, de ingang is midden in de grote zijgevel van het Plateaugebouw van UGENT)

Postadres: Rozier 44, 9000 Gent

Leveringen pakjes: Blandijnberg 2, 9000 Gent

Email: info@armandpien.be

Telefoon: 09-264.36.74

De sterrenwacht ligt in het centrum van Gent, en is gemakkelijk bereikbaar met openbaar vervoer. Bekijk dit plan voor meer info over openbaar vervoer en autoverkeer.

OPENINGSUREN

Schoolbezoeken: Alle schooldagen tussen 9.00u en 17.00u (enkel na reservatie).

Groepsbezoeken: Vrijdagavonden (enkel na reservatie).

Individueel bezoek: Elke woensdagavond (kijkavond) kan je gratis en zonder reservatie binnen tussen 20u en 22u. Na 22u blijven we observeren, maar kan je niet meer binnen komen.

In de zomer - juni, juli en augustus - is de kijkavond om de twee weken (de precieze data worden aangekondigd op de website).

Geschiedenis 

Van de UGENT Volkssterrenwacht Armand Pien

Op het dak van het Plateaugebouw van de UGENT werd van 1904 tot 1908 het observatorium gebouwd. Vanaf 1907 werd dan de historische Van Monckhoven telescoop in gebruik genomen. Lees hier (link UGENT) en hier hoe deze sterrenwacht voor wetenschappers evolueerde naar een publieke sterrenwacht.

 

Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok

Medewerkers en structuur

Van de UGENT Volkssterrenwacht Armand Pien

 STRUCTUUR

De sterrenwacht is eigendom van de Universiteit Gent, maar wordt sinds 1996 uitgebaat als volkssterrenwacht door de vzw V.S.R.U.G. ("Vrienden van de oude Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Gent", opgericht in 1989). Naast de technische en logistieke ondersteuning van UGENT wordt de werking gefinancierd via subsidies van de Vlaamse Gemeenschap.

De UGENT Volkssterrenwacht Armand Pien is één van de zes erkende volkssterrenwachten in Vlaanderen met een formele taak in de wetenschapseducatie voor de Vlaamse Gemeenschap.

MEDEWERKERS 

De talrijke activiteiten en het actieve verenigingsleven worden mogelijk gemaakt dankzij tientallen vrijwillige medewerkers. Ze worden ondersteund en bestuurd door:

  • De Raad van Bestuur: 5 bestuursleden, waaronder minimum 1 UGENT vertegenwoordiger.

  • Personeel: 3 VTE verdeeld over 4 personeelsleden. Ze ondersteunen de organisatie achter de schermen en zorgen voor het educatief programma voor scholen.

  • De thematische werkgroepen.

Organigram van de UGENT Volkssterrenwacht Armand Pien.