Kijkerbouw voor iedereen

'Bouw je eigen telescoop': voor scholen en beginnende amateur astronomen.

Vanaf september 2020, bij het begin van het nieuwe schooljaar, starten wij (kijkerbouw VSRUG) met een project 'bouw een telescoop' zowel voor scholen als voor beginners.

Deze telescoop,een 11 cm F8 Newton-telescoop op dobsonmotering zoals op de foto)  is een heel geschikte telescoop voor elke beginner. Die  kost alles erop en eraan 200 euro. Voor diegenen die een eindwerk maken bij ons, de optiek maken jullie geheel zelf, maar succes verzekerd. Je wordt degelijk begeleid. Aanbod beperkt!
Dit instrument is bijzonder geschikt voor observatie van maan en planeten, maar ook voor de heldersteMessier objecten.

Alle benodigdheden om de telescoop te maken krijg je van ons mee; alle houtwerk op maat gezaagd en alle overige onderdelen om het instrument werkend te maken, twee oculairen met verschillende brandpuntsafstanden inbegrepen.De optiek maak je zoals eerder vermeld onder begeleiding van ons, bij voorkeur op woensdag. We staan ter beschikking van 13 tot 20 uur.

VOORWAARDEN voor particulieren: Een cursus sterrenkunde en/of waarnemen gevolgd hebben bij één van de volkssterrenwachten. Wat handigheid is vereist. Het gaat om eenvoudige zaken: gaatjes boren, lijmen en vijzen. bij interesse contact via kijkerbouw(at)ugent.be

Sterrenkundeapps.nl : heel veel sterrenkundige apps voor iedereen.

Odoo tekst en afbeelding blok

Kijkerbouw als eindwerk (profielwerkstuk)


Voor onze projecten Kijkerbouw, Sterrenkunde en Ruimtevaart kan permanent worden ingeschreven. Na samenspraak wordt een startdatum bepaald.
Wie een telescoop wil bouwen: zie hierboven. Uiteraard kan je ook worden geholpen met andere sterrenkundige of ruimtevaartgerichte projecten. Start van alle schoolprojecten TEN LAATSTE eind oktober. Deze projecten zijn beschikbaar voor België en Nederland.

Sterk aanbevolen bij onze eindwerken (profielwerkstukken), wat 'verplichte' lectuur : het boek "Kijk Omhoog" van Frank Deboosere en Philippe Mollet.

Bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts had men een prima idee: een boek uitgeven over sterrenkijken, waarbij alle aspecten van deze boeiende en fascinerende bezigheid aan bod komen. De lezer wordt stap voor stap meegenomen op een wonderlijke reis langsheen de nachthemel. We komen te weten hoe de sterrenhemel in mekaar zit, en de auteur, Philippe Mollet, sinds vele jaren ervaringsdeskundige en enthousiast medewerker van Volkssterrenwacht MIRA, bespreekt uitvoerig hoe we achtereenvolgens met het blote oog, de verrekijker en de telescoop alle mogelijke hemelobjecten kunnen observeren.
Je kan het boek via onze sterrenwacht bekomen.

 
Extra info voor leerkrachten op astronomie.nl


  


Odoo tekst en afbeelding blok