Derde opticadag der Lage Landen

                                            Presentaties en foto album Opticadag bij TNO Delft 9 maart 2019

 
 

Introductie opticadag en presentatie SSVI   Jean-Pierre Grootaerd
Presentation optica dag TNO 40 cm F13 ADCCas    Rik ter Horst  
Paraboliseren met de Bath interferometer
     Jan van Gastel
Paraboliseren-v3  Arjan te Marvelde
 
Veiling ten voordele van SSVI
     Vera Korte
The Extremely Large Telescope, een astronomische uitdaging  Jan Nijenhuis
Optica-BlackGEM Harrie Rutten
Spiegels voor ruimtevaart en astronomie bij TNO Martijn Brouwer (volgt)
TNO Space en Scientific instrumentation Kees Buijsrogge (volgt)


11 Mei 2019: bezoek Louwman Historic Telescopes en Automuseum

Vervoer is zelf te regelen; parkeergarage kost 6 euro per dag per wagen. Carpooling is een goed idee. Openbaar vervoer is ook een prima optie! Onthaal en lunch gaat door op het prachtige terras van het museumplein binnenin het gebouw zelf.
Zo ziet de dag er uit. (vermoedelijk van 10 tot 17 uur)
 • Onthaal met Koffie/thee buffet met carrotcake en Haagse hopjescake
 • Uitleg in een lezingzaal door Peter Louwman over zijn historische telescopencollectie
 • Een lezing door een gids van het automobielmuseum over de geschiedenis van dit museum.
 • Peter Louwman geeft telkens voor groepen van 20 mensen een rondleiding doorheen de afdeling in het Louwman Museum met de Louwman Collection of Historic Telescopes. Anderen kunnen starten met een bezoek aan het automuseum. Zo wordt telkens gewisseld van groep.
 • lunch op de middag: Een ruim assortiment van harde en Haagse mini broodjes, belegd met luxe vlees- en kaaswaren op basis van twee broodjes per persoon, een broodje kroket, soep van de dag en handfruit. Vooraf geselecteerde dranken bij het middg-agmaal inbegrepen.
Extra drank is ter plaatse apart te vereffenen.
Deelname bedraagt 38 euro: dit is voor het complete programma met onthaal, lezingen en lunch plus ingang museum. (Parkeergarage en extra dranken NIET inbegrepen)
Inschrijving is pas definitief na overschrijving van 38 euro op rekeningnummer. BE70 7370 2514 0625 . op naam VSRUG, rozier 44,9000 Gent met vermelding van jenaam (namen) en 'Louwman Historical Telescopes" OPGEPAST ; aantal plaatsen zijn beperkt totMAXIMAAL 60 personen.
 
 

 

 
 

 


Vijfde spectroscopiedag der Lage Landen op Sterrenwacht Tivoli 16/11/2019

: Klik op foto voor de film
Klik op de foto voor de film
klik op de foto voor de film 
 
 


                           Datum voor de vijfde spectroscopiedag werd vastgelegd opZATERDAG 16 NOVEMBER 2019 op Sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch. Zelfde locatie als gewoonlijk dus.

                           Van 10 tot 17 uur.Onthaal vanaf 9u INSCHRIJVING : ENKEL via Kijkerbouw@ugent.be.  Deelname20 euro. Maar hiervoor heb je  koffie of thee bij aankomst, en een lichte lunch op de middag met koffie of thee. Inschrijving is pas definitief na overshrijving van20 euro op rekeningnummer. BE70 7370 2514 0625 van VSRUG, rozier 44,9000 Gent met vermelding van jenaam (namen) en 'Spectroscopiedag 2019' OPGEPAST ; aantal plaatsen zijn beperkt totMAXIMAAL 55 personen.

                           Het wordt een dag waar twee 'disciplines' worden belicht : astronomische spectroscopie én radio astronomie. De eerste sprekers liggen al vast;
                           -Prof. Dr. Henk Koppelaar met: Onnauwkeurigheid van Spectraal-analyse, die optreedt bij niet- of matig-periodieke verschijnselen,kan verbetert worden. Een praatje over twee onderwerpen :A. de onderliggende oorzaak door de meest voorkomende niet-periodieke golven: solitons.B. aangepaste/verbeterde spectraal-analyse door de onderliggende veronderstelling los te laten dat een te analyseren signaal periodiek is.
                           -Dr. Ralph Snel (TNO): Strooilicht in spectrometers. Een van de beperkende factoren in de meest geavanceerde spectrometers is strooilicht, licht dat op de verkeerde plek op de detectorvan de spectrometer terecht komt. Hierdoor ontstaat contrastverlies in het spectrum, of ontstaan er juist spectrale structuren in de meting die er niet horen te zitten. Voor spectrometrie met hoge radiometrische nauwkeurigheid moet het strooilicht van de spectrometer goed bekend zijn, en bovendien goed gecorrigeerd kunnen worden. Deze presentatie belicht enkele eenvoudige en state-of-the-art technieken voor het bepalen van en corrigeren voor strooilicht in spectrometers.
                           -
                           Frans de Jong van (CAMRAS-VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland) met volgende onderwerpen:1. Dwingeloo radiotelescoop, nadruk op  Dopplertechniek en melkweg waarneming. (gedetailleerd hoe men omgaat met de doppler techniek (= radio spectrografisch) en daarmee de spiraal armen ontdekt maar ook een 'Dark matter' vraagstuk geeft)2. Waarnemen van het Andromeda stelsel (M31) met de Dwingeloo radiotelescoop. (een gedetailleerde Doppler oefening om een extra-galactisch stelsel te meten)

                           * Mensen die graag een lezing houden; suggesties welkom! Aan het programma wordt uiteraard nog volop gewerkt! * de verwachting is ook dat er wat nieuws te vertellen valt over zelfbouw.Presentaties editie 2016 en 2017Presentaties editie 2018