CURSUSSEN

Avondcursussen voor algemeen publiek

Aankondigingen

Hieronder vindt u de aankondigingen voor cursussen waarvoor u kunt inschrijven.

Downloaden lesmateriaal

Voor sommige cursussen verschijnt het lesmateriaal online. Om lesmateriaal van voorbije cursussen te downloaden, klik hier.

Crash course?

Naast de cursus-reeksen (meerdere avonden) worden soms "crash courses" gegeven. Dit zijn eenmalige cursussen van 2 tot 3 uren, 1 avond, zonder geschreven lesmateriaal. Hou deze pagina met aankondigingen in de gaten of volg ons op Facebook om op de hoogte te blijven.

 

Crash course:

Leven zoeken op Mars: Een verhaal van hoop en ontgoochelingen.

Zijn we alleen of is er leven buiten de Aarde? Deze vraag houdt de mens al eeuwen bezig. Er is heel dikwijls hoopvol naar onze rode buurplaneet gekeken. Voor sommigen was leven daar waarschijnlijk, vanwege de gelijkenissen met de Aarde. Hoop en ontgoocheling hebben mekaar meerdere keren afgewisseld. En vandaag is het definitieve antwoord nog niet gegeven. De Europese ExoMars missie zou in 2021 voor het eerst in de geschiedenis de ondergrond op Mars verkennen , en zo hopelijk dichter bij het spannende antwoord komen. Maar de lancering van de Rosalind Franklin werd heel recent 2 jaar uitgesteld. 

Welke omstandigheden op Mars maken leven waarschijnlijk, en welke juist niet? Welke kenmerken moet het Martiaans leven hebben om daar te overleven? We vertellen het verhaal van de zoektocht tot vandaag. Wat ontdekte men vroeger over Mars met telescopen? En wat is er ontdekt door een tiental landers die tot hiertoe op de planeet functioneerden? 

Deze cursus bereidt ons voor op het vertrek van twee nieuwe Marsrovers komende zomer (NASA en CNSA).

Let op: De cursusinhoud overlapt met de crash course “astrobiologie deel 2” (13 mei 2019) en nog meer met de lezing voor de Gentsters van 14 december 2019.

Lesgever: Pieter Mestdagh.

Dinsdag 5 mei 2020, 19u30-22u (slechts 1 les-avond). Gratis voor leden.

Inschrijven

Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok

Crash course: Inleiding tot het Weer

In deze crash course dompelen we u graag onder in een paar basisprincipes die ons weer bepalen. Wat betekent de straalstroom precies voor onze contreien? Hoe ontstaan fronten? Hoe ontstaan drukgebieden? En hoe kunnen we na één luttele crash course ons toch al aan een voorzichtige weersvoorspelling wagen? Deze crash course is bedoeld als inleiding voor de langere weercursus, die in september van start gaat. Twee lesgevers wijden u graag in in de wondere wereld van het weer.

Lesgever: Maaike Dubois & Walter De Keyser

Donderdag 25 mei 2020, 20u-22u. Gratis voor leden.

Inschrijven

Crash course:

Hoe we het heelal leerden kennen door te "kijken".

De oude Grieken maakten hun model van de hemel op basis van hun zicht op talloze sterren en 5 planeten. Ondertussen weten we zoveel meer! Hoe komt dat? 

Hoe weten we wat er in een ster zit? Hoe wisten we vroeger wat er in de atmosfeer op Mars zit? Hoe hebben we organische stoffen in kometen ontdekt? Hoe kunnen astronomen de levensloop van sterren voorspellen? Hoe kon Pluto worden ontdekt in 1930, en hoe wist men dat die dwergplaneet juist voorbij Neptunus zat? Hoe weten we welke planeten rond andere sterren draaien? Exoplaneten zijn nu nog onzichtbaar voor onze telescopen, maar hoe gaan we ze later toch zien? En hoe werd het uitdijend heelal en de oerknal ontdekt?

Al deze vragen vinden een antwoord in de manier waarop we het licht uit de hemel bekijken. Door de eeuwen heen heeft de mens steeds meer informatie uit dat licht gehaald. De cursus neemt je mee door de grootste mijlpalen in deze zoektocht

Lesgever: Pieter Mestdagh.

Donderdag 11 juni 2020, 20u-22u (slechts 1 les-avond). Gratis voor leden.

Inschrijven

Odoo tekst en afbeelding blok