Optische chips

09-11-2019 14:30 tot09-11-2019 17:00(Europe/Brussels)

Gent,België

Ticket typeEinde van inschrijvingPrijsHoeveelheid
inschrijving voordracht
Unlimited Free 3left


 Optische chips

en toepassingen in de ruimtevaart

Voordracht door Bart Kuyken en Roel Baets (UGent)

Abstract:

De laatste 10 jaar is er enorme vooruitgang geboekt in het ontwikkelingen van zo genaamde silicium optische circuits. Het enorme succes van deze technologie is deels te verklaren door de enorme vraag naar als maar snellere optische links, denk maar aan het grote aan tal optische verbindingen in datacenters. Hier heeft men enorme aantallen optische chips nodig om de optische data te verwerken en om te zetten in de elektronische signalen.

De initiële vraag naar geïntegreerde optische schakelingen vanuit de datacom wereld heeft ons vandaag een matuur platform gegeven dat toelaat om complexe optische circuits te fabriceren op grote schaal aan een lage kost. Dit opent een waaier aan mogelijkheden waarbij men kan denken aan spectroscopische gas sensoren, solid state lidar chips voor automotive toepassingen en bio sensoren die snelle bloed analyse toelaten. Bovendien is het kleine gewicht en de grootte van de chip ook aantrekkelijk voor ruimtetoepassingen. Men kan deze technologie gebruiken om in de nabije toekomst extreem precieze optische klokken te miniaturisering. Deze kunnen de kern worden van een nog nauwkeuriger GPS netwerk. Maar ook op de grond worden deze chips nu al ingezet. Men kan ze gebruiken om de aberraties van de atmosfeer te corrigeren of om de signalen van verschillende telescopen te combineren.

Praktisch:

Deze voordracht gaat door op zaterdag 9 november 2019 op de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien, ingang Gezusters Lovelingstraat, auditorium K op 1ste verdieping.

Toegang is gratis. Inschrijven noodzakelijk.

Deuren open vanaf 14u; de voordracht start stipt om 14u30.


Waar

Rozier 44
    9000 Gent
    België
09 264 36 74
info@armandpien.be

Wanneer

Van09-11-2019 14:30
Tot09-11-2019 17:00

Organisator

V.S.R.U.G.vzw
09 264 36 74
info@armandpien.be

Sociale stream

Neem deel op Twitter

Zoek uit wat mensen zien en zeggen over dit evenement, en neem deel aan het het gesprek.

Gebruik dit label: #vsrugvzw